Tallers  
 
     

Des d'Hildegarda, Associació Cultural per a Dones s'organitzen, des de la seva creació, diversos tallers amb estreta col.laboració amb la Llibreria Pròleg.

Des d'aquestes pàgines podreu sel.leccionar el que us sigui més interessant.

Si voleu més informació, o reservar plaça podeu trucar a la Llibreria o enviar-nos un correu-electrònic a llibreriaproleg@llibreriaproleg.com

 
Tallers d'escriptura
 

El projecte UN MIRALL EN FEMENI inclou totes aquelles manifestacions literàries que arrenquen a partir de la perspectiva de les dones. Dins d'aquest projecte, els TALLERS D'ESCRIPTURA serveixen -des de fa més de deu anys- per a que cada participant expressi el plaer de la parula escrita.

L'escriptura és la porta que s'obre cap a un indret inesperat i que pot ser l'espai d'allò creatiu, de l'emoció, de l'autoconeixement, de la recerca ...

 
 

 

 

TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA

AUTORALIA - Dones que escriuen

Taller puntual d'escriptura a càrrec de Nora Almada

Com cada any, des de la Llibreria de les Dones oferim tallers d'escriptura creativa per abordar les lletres des de diferents perspectives i sempre, des de la relació entre dones.

Com el seu nom indica, l'escriptura s'enfocará creativament, mostrant a les participants no només els recursos que estan a l'avast de les seves mans per escriure els textos, sinó també els géneres i els estils que diferents escriptores han escollit.

El taller no només pretén donar a conèixer autores sinó també treballar sobre les seves obres. Durant el curs 2008-09, començarem un camí que permetrà conèixer especialment a Mercé Rodoreda i Carson McCullers, la lectura i anàlisi de les quals serviran per buscar entre lletres aquesta manera única amb la que cadascuna de les participants podrà escriure.

 

(la data d'inici queda condicionada a la formació d'un grup mínim de 8 persones)

Les classes s'impartiran els dilluns de 19 a 21 hores.

Total 10 classes

Preu: 150 €

Continguts: poesia, contes i fragments de les obres de les dues autores que permetran analitzar persontages, recursos i temes literaris.

S'inclou dossier amb material de lectura.

Es llegiran dos llibres breus.

Organitza Associació Cultural Hildegarda amb la col·laboració de la llibreria Pròleg.

 

 

 

TALLER D’ESCRIPTURA AUTOBIOGRÀFICA

Taller puntual d'escriptura creativa a càrrec de Nora Almada

Allò que vivim, somiem, desitgem o avorrim pot convertir-se en matèria literària. Totes som narradores, perquè les nostres vides estan fetes d'històries.

El real i l'imaginari es transforma, i l'evocació ens serveix per a escriure. Un taller d'escriptura on l'experiència personal es converteix en el punt de partida.

Tot el viscut, tot el que guardem al calaix de la nostra memòria, es pot recuperar i convertir-se en contes, poemes, relats o inicis de novel·les. I serem cadascuna de nosaltres les qui caminarem sobre ells, com si d'una nova vida es tractés.

Dates i duració: 10 sessions, tots els dilluns de 19 a 21h Truca per inscripció i consulta de preus..

 

 

 

imagen_autobiografica

 
Tallers de lectura
 
 
MIRADES DE DONES

Taller continuat, d'octubre a juny el darrer dissabte de cada mes. A càrrec de Nora Almada

Nueva tarea...

 

Per desé any consecutiu, el Curs d'Escriptura i lectura crítica MIRADES DE DONES, segueix indagant en l'escriptura feta per dones. I sorgeix a partir de dos propòsits: el primer, generar un lloc que reflectint el contingut del seu nom, promogui la trobada de diferents mirades en un espai fet des de dones i per a dones. El segon propòsit, coincideix amb l'objectiu de tot taller, és a dir, destriar, investigar, debatre, transformar, crear textos i crear noves formes de llegir.

La diversitat de títols permet reconèixer géneres narratius i ens ajuda a trobar temes com matéria d'escriptura. L'anàlisi de diferents obres, des de les perspectives literàries i históric-socials, entre unes altres, permet mostrar les diferents interpretacions que poden tenir les lectures i estimula l'esperit crític i el pensament en femení.

El curs està destinat a persones que desitgin aproximar-se a l'escriptura creativa o que vulguin ampliar el què han après en altres tallers; per a les dones molt ocupades que només disposin d'una vegada al mes per dedicar a fer un taller, i per a aquelles que, treballant ja en la seva pròpia obra, vulguin investigar en la recerca d'estils, recursos i efectes a través de l'obra d'autores de qualitat. L'espai on convergeixen l'escriptura, la lectura analàtica i intensa i l'enorme plaer que ens provoca viatjar per la literatura.

En cada cicle, entre els llibres, s'escollirà un tema o autora que provoqui especial interés.

El curs es dividirà en dos blocs de quatre classes.

Dies: últim dissabte de mes d'11 a 14h. d'octubre a juny (En cas de pont, es traslladarà al dissabte següent)

Els llibres es llegiran amb anticipació

Preu per bloc: (inclou dossier amb textos) 80 euros

Sessió individual: 27 euros

Organitza Associació Cultural Hildegarda amb la col·laboració de la llibreria Pròleg.

LLoc: Llibreria Próleg

 

Primer Bloc del curs 08-09

25 Octubre 2008

Julia

Ana María Moix

29 Novembre 2008

El baile

Irene Nemirovski

31 Gener 2008

Amores contrariados

Collette
Segón bloc

28 Febrer 2009

Sindrome de Ambras

Pilar Pedraza
 

25 Març 2009

Familias

Natalia Ginzburg
 

Abril 2009

La pianista

E. Jelinek
maig llibre per concretar

28 June 2009

Klaus y Lucas

Agota Kristof
 
 
TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA
 


Escriptura Urbana

A càrrec de Nora Almada

Per què un taller? Per què l'escriptura?

Perquè un taller és un espai obert on no existeixen interferències per a l'exercici de les lletres i on cada participant indaga i opina des de la llibertat. I perquè l'escriptura pot ser l'instrument per a conèixer i conèixer-nos, per opinar i debatre, per trobar-nos amb el nostre jo creador.

TALLER D'ESCRIPTURA Urbana

 
 

 

Preu del taller (8 sessions): 120 euros.

Les classes s'impartiran els dilluns de 19 a 21h

L'inici dels cursos estan subjectes a la formació d'un grup de 8 participants.

Els dilluns de pont, es desplaçarà el dia de curs a la setmana següent.

Les persones que facin més d'un bloc o que participin en el taller d'Escriptura i lectura crítica MIRADES DE DONES, tindran una bonificació especial.

Les classes seran bilingües.

Els programes dels tallers d'escriptura es revisen anualment. Encara que per metodologia didàctica, algunes de les consignes i temes puguin repetir-se, mai seran els mateixos, perquè cadascuna de nosaltres i les paraules que guardem, sempre estan en moviment i buscant l'oportunitat de ser lliures.

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural de Dones amb la col.laboració de la Llibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg


TALLER DE LECTURA COMPARTIDA

 

 

Llegint a Doris Lessing: des del Quadern Daurat fins La clivella

A càrrec de Caroline Wilson, Doctora y profesora del Master en estudios de la libertad femenina con la asignatura El orden simbolico de la madre en el pensamiento moderno y contemporaneo y del Master on-line en estudios de la diferencia sexual con la asignatura La práctica de la diferencia en la escritura femenina: Doris Lessing y Carmen Martin Gaite.

No és necessari haver llegit l'autora per fer el curs.

Malgrat la polèmica, sovint sostinguda i alimentada pels mitjans de comunicació, al voltant del feminisme (o més aviat el no-feminisme) de Doris Lessing, no hi ha cap dubte que, semblant a altres escriptores del seu temps i d'una manera que ens pot semblar ambivalent avui en dia, gairebé mai va deixar d'explorar el significat de la llibertat femenina (i masculina) i de plasmar-la constantment en la seva obra.

Plantejat com una lectura compartida, en aquest taller tornarem al text de El quadern daurat com a punt de partida i llegirem altres textos clau que ens interessin pel seu desenvolupament com a escriptora, tal com Diari d'una bona veïna, Mara i Dan, les autobiografies, i altres fins arribar al seu llibre més recent, La clivella.


Doris Lessing: Una vida a la recerca de la llibertat

1a sessió: (1919 - 1949): Infància, recerca de la independència / la importància dels llibres / la jove Doris - comunista, dona casada i mare

Llibres a llegir: Bajo mi piel / Dentro de mí (1992). Un matrimonio convencional (1954)

2a sessió: 1949 - Londres: Un nou començament - L'assentament a Londres- Lluitant per poder escriure / La obra / Temes a tractar: el feminisme, l'efonsament, el significat de llibertat en el context històric / relació amb la mare- ordre simbòlic o desordre simbòlic?

Llibres. Passejant per l'ombra (1997). El quadern daurat (1962)

3a sessió: Maduresa (Quan comença per a una dona?): Creix la capacitat de transmetre l'experiència en femení / La cura- la pràctica de la relació / Enamorar-se de vella - la passió femenina que mai acaba de convenir / Futur o final del nostre món. Llibres: Diario de una buena vecina (1983), De nuevo, el amor(1996), La grieta (2007)

 

Horari: Dissabtes al matí d'11 a 14 hores

Preu: 90€ / Preu especial per estudiants: 75€

Organitza Associació Cultural Hildegarda amb la col·laboració de la llibreria Pròleg.

 
Mujeres que corren con lobos
 

Taller trimestral y continuado de octubre a junio todos los martes cada dos semanas, horario de mañanas o tardes

"MUJERES QUE CORREN CON LOBOS"

A cargo de: Muriel Chazalon

Inscripció oberta trimestralment

 

Grupo de lectura del libro "Mujeres que corren con lobos" de Clarissa Pinkola Estés.

Taller vivencial en el que se propone, a través de una lectura atenta del libro de la poeta y psicoanalista Clarissa Pinkola Estés, Poner de nuevo en marcha la vida interior de cada una de nosotras.

 

Reflexionaremos sobre la aplicación práctica y cotidiana de lo leído, compartiendo recuerdos, experiencias, sueños, fomentando los recursos creadores de cada participante.

Trataremos de acercarnos a los cuentos con un oído atento, de sacarle partido a cada análisis, desvelar cada clave-llave que se nos da, saborear cada "instrucción", aprender a poner en práctica cada consejo, recordar en cada metáfora la sabiduría del alma, y sobre todo aprenderemos a compartir y a escuchar desde el respeto mutuo tanto a nuestra alma salvaje como al alma de cada participante.

 

Leyendo en profundidad este libro, aprenderemos a leer el lenguaje simbólico de la propia vida, el lenguaje del alma intuitiva, aprenderemos a oír de nuevo la voz del alma antigua, de la Mujer Salvaje.

 

Este grupo de lectura no puede remplazar una terapia pero sí puede ser estimulante sobre el plano psicológico y adecuado para las que sientan un malestar interno debido a un excesivo aislamiento. El grupo quiere ser un lugar de ayuda mutua, de participación y de convivencia entre las mujeres.

Preu: Bloc trimestral 88 euros

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de LLibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 
 
 
Tallers de la proposta d'un desig . Espai de relació només per a dones
   

Proposta d'un desig És un espai d'acollida, orientació i acompanyament, on et podras sentir en llibertat d'esbrinar, expressar i posar en marxa el teu desig personal.

Acollim les teves necessitats d'aprendre, descobrir, evolucionar i compartir els diversos espais vitals.

Orientem, de forma integral, en tots els ámbits (afectiu, relacional, laboral, formatiu, oci...)

T'acompanyem en el procés que escullis per consolidar els teus desitjos i transformar-los en realitat.

 

Com ho farem?

Espai de trobada. Espai individual per a les dones que vulguin trobar el seu desig i convertir l'obstacle en possibilitat.

Tallers per descobrir allò de mi que no conec. Cursos de reflexió personal, introspecció i discerniment. Espai de relació.

Tallers de lectura. A partir d'una lectura ens endinsem en l'aventura de l'autoconeixement.

Trobades amb la vida. Espai de diàleg per acompartir la reflexió, l'intercanvi i l'experiència.

 

... caigo en la certeza de que para recorrer este trayecto no existen mapas. existen, eso sí, experiencias escritas. Experiencias que son referencias importantísimas para podernos orientar, pero no hay pautas escritas para mí porque yo no estoy en ninguna parte más que en mí, si es que estoy.
(Montse Guntín)

Hildegarda Associació Cultural per a Dones

 
 

 

Taller intensiu

Nèixer, Viure, Morir.

A cura de Carme Boó Fernández de Castro


"...Practicar la escucha de la propia intuición; hacer preguntas; sentir curiosidad; ver lo que se tenga que ver; oír lo que se tenga que oír; y actuar después de acuerdo con aquello que una sabe que es verdad. El alma recibe al nacer facultades intuitivas. Es posible que éstas estén cubiertas por años y años de cenizas y excrementos, pero no es el fin del mundo, pues todo se puede limpiar".

Clarissa Pinkola Estés. "Mujeres que corren con los lobos"


Treballarem de forma pràctica, és a dir a partir d'exemples i casos reals i també d'una base teòrica introductòria, els següents temes:

Nèixer i re-nèixer.

Viure la vida amb plenitud, sentit i significat de l'existència.

La joia de tenir vida

La responsabilitat davant la pròpia vida

La recerca de la saviesa, de la plenitud.

Emmalaltir, envellir, morir.

Acompanyar el dolor

Sentir el dolor

Organitza: Hildegarda Associació Cultural per a Dones. Amb la col·laboració de Pròleg

Lloc: LLibreria Pròleg

Horari: Un dissabte intensiu d'11 a 14.30 hores i de 16.30 20 hores
Preu: 80 euros. Es donarà dossier amb material


 

 

L'AMOR A MI

Taller intensiu a cura de, Carme Boó Fernández de Castro

   

Treballarem de forma pràctica, és a dir, a partir d'exemples i casos concrets i també d'una base teòrica introductòria, els temes següents: La identitat, la llibertat personal, l'autoritat de ser qui sóc. La independència emocional, la relació de mi amb mi, el sentit de la vida i la creativitat, el temps significatiu, la recerca de la saviesa, de la plenitud.

El taller aportarà dinàmiques complementàries al treball, partint entre d'altres, de diversos textos:

Busco un nombre solamente. (recerca de la identitat) Si lo estoy en mi si es que estoy (diàleg intern) Trasformación vital (trascendència) La necesidad de las palabras. (comunicació afectiva)

Horari: Un dissabte intensiu d'11 a 13.30h i de 16.30 a 20h hores. Es donarà un dossier amb material. Preu: 80 euros, Per inscripcions a la Llibreria Pròleg. Feu la vostra reserva, PLACES LIMITADES

 
 

 

TALLER DE SEXUALITAT PER A DONES

CONTACTO CON TACTO

A càrrec de Núria Beitia

 

La sexualitat és tot allò que té a veure amb el gaudi, amb el plaer i també amb el desplaer. Forma part de la relació, la que mantenim amb nosaltres mateixes i la que mantenim amb les i els altres.
Ens permet connectar (i/o desconnectar) amb tots els plans humans: el cos, la ment, l'esperit.....

Us proposem aquest taller vivencial on, juntes, i a partir de diverses dinàmiques teòric-pràctiques que ens ajudin a convocar l'experiència pròpia, puguem veure com vivim la sexualitat, la pròpia i personal i també la compartida, la comuna.
conèixer quins desitjos la mantenen viva, bategant. I també quines creences la conformen i quines pors la cohibeixen.


Horari: d' 11 a 14 i de 16 a 20 h.


Preu: 80 €
Places limitades.

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de Llibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 


TALLER INTENSIU


Dependència en llibertat,
dependència en carència

A càrrec de Carme Boó i Núria Beitia

Reflexionar sobre les dependències afectives (d'amistat, parella, etc.) Veure quins són els estereotips en relació a la dependència i rescatant la part necessària i positiva d'aquesta i delimitant quan es torna en pròpia presó.

"El amor es un sentimiento que avala la capacidad para disfrutar juntas/os de las cosas y no una medida de cuánto estoy dispuesto/a a sufrir por el otro/a o cuánto soy capaz de renunciar a mi".

"El despertar de la mujer consciente"

Mary Elizabeth Marlow

 

Apropament al concepte dependència. Diferencia entre dependència en llibertat i dependència en carència.

Des de la dependència en llibertat:

 • Necessitat del contacte i de la retirada
 • Necessitat del vincle afectiu per a crèixer sanament
 • InterDependències
 • Autoritat femenina i llibertat de ser

Des de la dependència en carència:

 • Diferenciar l'egoisme de l'egocentrisme per tal d'allunyar-me d'una dependència distorsionada
 • Necessitat-dependència-lligam
 • Construcció d'un cercle vital correctament repartit, expectatives i sentit de la vida
 • Rebuig / sensació d'abandonament / soledat

El tarannà del taller serà:

Partint de introduccions teòriques relatives als temes exposats, es faran diverses dinàmiques de autoxconeixement. Es deixaran espais pel debat i la conversa per donar-li protagonisme a la nostra paraula compartida i feta comunicació.

Lloc: LLibreria Pròleg

Horari: Dissabte intensiu. d'11 a 14.30 hores i de 16.30 20 hores

Preu: 80 euros. Es donarà dossier amb material

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de Llibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 

La cura de la salut.
Entre el cos i l'ànima, la vida.

A cárrec de: Carme Boó Fernández de Castro


Aquestes trobades tindran com objectiu treballar la salut tan física com psíquica i la relació entre ambdues. Entenem la salut íntegrament aquestes dues qüestions viatgen juntes i configuren la nostra qualitat de vida.

La malaltia por oferir una oportunitat per respectar-nos i revisar la pròpia vida, la pròpia historia.

Es treballen casos pràctics per poder aprendre a fer valoracions correctes i apropar-nos a la pròpia experiencia amb la nostra salud.

Els continguts que es treballaran son els següents:

-L'estrés funcional
-L'estrés emocional
-L'ansietat i l'insomni
- L'estil de vida i la salut
-L'envelliment i la pèrdua de capacitats
-Autoconeixement i tria de tractaments
-L'amor i la salut
-Hàbits que considerem correctes i són nocius
-Apropament a qüestions bàsiques d'homeopatia

Taller de 18 hores de duració, que es realitzaran en 9 classes de 2 hores cadascuna

HORARI: de 16h a 18h

Es donarà un dossier amb material.

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de LLibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 

"Vivir la muerte para no dejar morir la vida"
APRENDER A DESPRENDERSE

Dones que vàren participar en aquest taller l'any 2005

A cárrec de: Carme Boó Fernández de Castro

"La vida no dura toda la vida, lo que dura toda la vida es la muerte, por eso vivir la vida, profunda e intensamente, para morirme encantada de la vida."

L.E.Aute.

La experiencia de la pérdida está vinculada a la vida y no se presenta sólo en el momento de la muerte propia o de un ser querido.
Recorreremos de forma práctica, vivencial y en parte, teórica, las diferentes pérdidas que sufrimos ya sean emocioanales, materiales, vitales, la pérdida de la identidad o del sentido de la vida, también de los sueños o las ilusiones, etc.
De esta forma trabajaremos distintas emociones que constituyen cualquier proceso de duelo como: la negación, la culpa, el vacío, etc, de manera que se puedan reconstruir para encontrar sentido a esta parte de la vida.
El taller contarà con diversos ejercicios para reestablecer la confianza básica, también con casos prácticos y espacios de debate y reflexión compartida.

GUIÓN DE CONTENIDOS:

 • Conceptos básicos: El ciclo de la vida. El concepto de felicidad. Los nombres de lo innombrable: Dolor, pérdida, fracaso, desgracia, muerte. El duelo como sanación de la pérdida.
 • Rituales de vida y esperanza: agradecer, perdonar, compartir, enseñar, aprender.
 • La creatividad como sinónimo de satisfacción vital y de vínculo con la vida.
 • Procesos vitales de pérdida y duelo: envejecimiento, enfermedad, pérdidas vitales, materiales, emocionales,..
 • Los significados de la pérdida: El arte de Desprender, Aprender, Re-aprehender. Encontrar sentido al dolor, convertir el obstáculo en posibilidad, crecer a través de la experiencia,..
 • La muerte psíquica. Morir mientras vivimos.
 • Los recursos psicoemocionales: Orgullo/humildad, Rebeldía/aceptación, Autonomía/interdependencia,...
 • El tiempo de morir y el tiempo de vivir.
 • Duelos.
 • La espiritualidad

A través de los conceptos básicos presentados se mostrarón ejemplos y casos pràctico para poder establecer debate y espacio de discusión sobre el tema de la pérdida.

Adornaremos el taller con la música, la canción, los poemas y las interpretaciones. Podremos ser espectadoras de trozos de vida llenos de creatividad que a través del cuerpo, la voz y la palabra nos harán conectar con la fuerza de la existencia y de la necesidad de compartir y expresarnos.

Dissabte d'11 a 14h i 16.30 a 20h.

Preu: 80 euros

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de LLibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 
 


TALLER INTENSIU

De la llibertat i de l'amor


A cura de Carme Boó Fernéndez de Castro i de Núria Beitia


Libertad es el único nombre que me da la emoción de lo infinito, como el mar y el desierto.
Lia Cigarini. Libertad relacional. Duoda revista d'estudis feministes. (26) 2004


De la llibertat i de l'amor té l'aspiració de ser un espai de trobada, amb i per a nosaltres mateixes, en el qual compartir i recrear el sentit que aquestes paraules "grans" tenen.

A partir de les experiències pròpies, la trajectòria vital, els encontres i desencontres pels quals transitem, indagarem al voltant del simbòlic que aquestes paraules, amor i llibertat, contenen. Paraules que, quotidianament, no sempre concorden amb la nostra afectivitat i intimitat.

Estimar en llibertat...


Ser lliures per estimar...

Llibertat plena d'amor...

Amor delitós de llibertat...

Si, per separat, aquestes experiències humanes ens poden resultar complexes, quan se'ns presenten unides, encara ho són més, ja que el que contenen és molt gran.

Des del desig d'una trobada lliure i amorosa, us proposem aquest punt de partida per a escoltar alló entranyable que, cadascuna de nosaltres, habita.

Dejar de ser el otro, no poseerlo en nada, contemplarlo como una presencia irreductible, saborearlo en tanto bien inapropiable, verlo, escucharlo, tocarlo sabiendo que lo que percibo no es mío. Experimentado por mi, sigue sin embargo siendo otro, jamás reducido a un objeto o a un instrumento. Es percibido sinq ue nadie renuncie a sí, salvo como abandono a la protección del otro. Casi ninguna huella de exterioridad subsiste en esa distribución, aparte de una memoria fiel y, tal vez, una alianza.
Luce Irigaray. Ser dos. Paidós. Barcelona, 1998.


Enseñar la libertad, si estas palabras indican algo posible y practicable, quiere decir hacer de manera que el enseñar sea una experiencia de libertad.
Luisa Muraro. Enseñar la libertad. Duoda revista d'estudis feministes. (26) 2004

Lloc: LLibreria Pròleg

Horari:D'11 a 14.30 hores i de 16.30 20 hores

Preu: 80 euros. Es donarà dossier amb material

Organitza: Hildegarda, Associació Cultural per a Dones amb la col.laboració de LLibreria Pròleg

LLoc: Llibreria Pròleg

 
 
 
 

 

 

 
  LLibreria Pròleg  
 

Tel.: + 34 93 319.24.25 - Fax: + 34 93 319.24.25
C/ Sant Pere Més Alt 46, Barcelona - 08003